Trädgårdsdesign i Skåne

Med passion och engagemang designar vi trädgårdar för trivsel och glädje och fulla med surr!

Vi jobbar med DESIGN som fyller din trädgård

med liv!

Vår passion är att skapa och vårda trädgårdar som ger det lilla extra. Vi lyssnar av dina behov och drömmar för att skapa en trivsam trädgård full av liv att njuta av. Genom att värna om livsmiljöer där fåglar, fjärilar, bin, humlor och andra viktiga insekter trivs får man en trädgård som är levande och hälsofrämjande. Man behöver inte skapa en helt ny trädgård för att göra skillnad. Det är lättare än så! Fyll rabatten med perenner som älskas av pollinatörer, plantera ett träd som gör nytta hela året, låt gräset växa på något ställe och lämna en del av trädgården lite "wild and crazy". Så främjar du den biologiska mångfalden.

Med vårt kunnande inom trädgårdstjänster och anläggning kan vi hjälpa dig att få din nya trädgårdsdesign att bli till verklighet!

Vi jobbar alltid utifrån att en trädgård ska vara fylld av liv året runt även de kalla månaderna...Så här ser vi på trädgårdsdesign och de olika årstiderna i en trädgård. 

trädgårdsritningen hjälper dig  att skapa struktur i din trädgård

Ofta när jag kommer till mina kunder så har de massor av idéer, drömmar och tankar om vad de vill göra i sin trädgård. Men de får inte ihop det och vet inte i vilken ände de ska börja? Då är det bra att ha en trädgårdsritning som visar var man placerar det som man vill ha i sin trädgård som exempelvis pool, växthus, sittplatser, odlingshörna, perennrabatter och gångar. Mitt jobb är att hitta de bästa lösningar med hänsyn till trädgårdens förutsättningar och dina önskemål.

Boka ett besök
Röda höga blommor i en rabatt

Hur går det till?

Första steget till en välplanerad och funktionell trädgård är att göra en illustrationsplan.

Jag börjar alltid med att komma till din trädgård för att prata om dina tankar och idéer medan vi går runt i trädgården. Jag lyssnar, ställer frågor för att få en uppfattning av vad du vill att trädgården ska ha för känsla och hur du vill att den ska användas. Många gånger är det drömmar och längtan om en härlig plats för familj och vänner som ska uppfyllas.

Efter vårt möte återkommer jag med en prisidé och en uppdragsbeskrivning, där jag preciserar vad som ingår och så att du ser att jag har uppfattat och fått med alla era önskemål. 

Sen så behöver jag en situationsplan över er fastighet som ni beställer från kommunen. Därefter brukar jag behöva komma och kontrollmäta vissa ytor och placeringar av träd, uteplatser m.m. Efter detta är det dags för mig att börja samla inspiration, fundera, skissa och designa DIN trädgård.

När trädgårdsritningen är klar presenteras trädgårdsdesignen hemma hos er. Alltid lika roligt och spännande! 

Planering av trädgård, ritad på papper, linjal och två svarta pennor

trädgårdsritningar

Planera en trädgård innefattar olika delar och moment. En komplett trädgårdsdesign innehåller illustrationsplan, eventuella sektionsritningar, markplaneringsplan och planteringsplan med växtlistor. Med dessa skalenliga ritningar kan du anlita en entreprenör för anläggning.

Min trädgårdsdesign börjar med en idéskiss/illustrationsplan. Det är en skalenlig trädgårdsritning som visar dispositionen av trädgården och placering av namngivna karaktärsväxter. Till ritningen finns inspirerande bilder för att förtydliga känslan och intrycket jag tänker att trädgården ska ha. Illustrtionsplanen tillsammans med bildkollaget ger ett mycket bra underlag för att du själv ska kunna arbeta vidare med din trädgård om du vill. 

Vill du ha mer hjälp för att gå vidare med din trädgård så gör jag detaljritningarna som t.ex. en markplaneringsplan som visar hur markmaterialen ska läggas och en planteringsplan med komplett växtlista med namn och antal. Dessa kan ges till entreprenörer som ska utföra anläggingsarbetet.

Läs gärna om hur vi kan hjälpa er med det arbetet under vår trädgårdstjänster.

 

vinterträdgård med gott förråd

En trädgård ska vara vacker och nyttig på vintern. Den ska ha buskar och träd med vackra grenar, formklippta buskar att sätta ljusslingor i och gärna vintergröna växter som kontrast till det gråbruna. Men trädgården ska också bistå med mat åt småfåglar som övervintrar. Träd och buskar med frukt och bär som sitter kvar länge är suveräna skafferier för fåglarna. Det är så vackert när de röda frukterna hänger i klasar på kala grenar efter att löven fallit och ännu vackrare blir det när fåglar fyller trädet för att ta för sig av godsakerna. Likaså är det med blomställningarna hos våra perenner. Det kan tyckas se skräpigt ut när de får stå kvar med sina bruna stjälkar och bruna blad. Men om man verkligen tittar på dem så är de ofta vackra i sin form och utgör också ett gottebord med sina fröer. Helt plötsligt sjuder din trädgård av liv mitt i vintern och man tänker ....att det kanske inte är så långt till våren i allafall.

 

 

om våren vaknar det som vilat 

Att ha en trädgård är att följa och leva med årstiderna. Tidigt på våren tittar färgglada krokusar upp i lila, gult och vitt. De gör inte bara oss glada utan även de stora drottning humlorna, som är ute tidigt och letar nektar, blir glada. Mellan lökarna och de tidigt blommande perennerna tittar gröna rosetter upp ur jorden som ger löfte om mer blommor och färgprakt. Även under jord börjar den så viktiga aktivitet av maskar och småkryp komma igång. De börjar arbetet med att finfördela och bearbeta växtmaterial från hösten som ligger kvar ovan jord vilket ger ny näring till växterna.

 

Jag älskar att gå och strosa i min trädgård och leta efter livstecken i trädgårde och här i Skåne kommer de tidigt.   

sommaren är full av liv

Det är nu vi ska njuta av det arbete vi hat lagt ner på vår trädgård. Har man en välplanerad trädgård så kan man verkligen luta sig tillbaka och bara njuta av skönheten. Perenner som blommar hela tiden, när den ena har blommat ut tar en annan vid. Det gör att det alltid finns något för brummande humlor, arbetsamma bin, surrande insekter och vackra fjärilar att suga nektar från.

 

För att gynna så många som möjligt ska man planera så att trädgården blommar hela säsongen, från tidig vår till sen höst. Blommorna ska gärna vara av olika karaktär för vissa insekter gillar lejongapsväxter och andra föredrar korgblommiga.

 

Med en väl genomtänkt trädgård med träd, buskar och rabatter så gör man verkligen den biologiska mångfalden en tjänst och sig själv. Man får så mycket glädje tillbaka! Man behöver inte vara en insektsnörd för att stanna upp och  spana in hur frenetiskt insekterna. Det är häftigt när trädgården sjuder av liv!

Jag brukar ta mitt morgonkaffe och sätta mig mitt i vår perennrabatt, den är ganska stor, och bara njuta och känna energin innan det är dags att börja jobba.

lång höst att samla och lagra

Nu är tiden när färgerna förändras, dagarna blir kortare och kylan kommer krypande. Det är också tiden då trädgårdskrypen jobbar för att förbereda sig inför vintern. Vissa kryper ner i jorden och boar in sig andra är fortfarande ute och samlar nektar så länge temperaturen är ok. De senblommande perennerna i rabatterna är inte bara en fröjd för ögat utan gör såklart också nytta.

 

Hösten är en bra tid att städa lite i trädgården, kanske ta bort oönskat ogräs men det är också en bra tid för nyplantering. Höststädning ska göras varsamt och med eftertanke. Låt fröställningarna vara kvar och detsamma med gamla växtdelar som grenar och löv som ligger på jorden. Man kan gärna lägga på lite mer löv och annat för att skydda växterna och som på våren ger arbete åt maskarna.

 

I Skåne kan vi ofta plantera ända in i november. Träd som har stått på friland grävs upp när de har vintrat in och det gör att det fungerar bra med sen plantering. När våren kommer så är de redan på plats och kan snabbt börja etablera sig på sin nya växtplats. 

Glimtar från trädgårdar

Ritningar, skisser, planteringar