Trädgårdstjänster i Skåne

Med varsam hand och stort kunnande sköter vår trädgårdsmästare Johan om er trädgård året runt. Det finns nästan alltid något trädgårdsarbete som kan göras även när trädgården sover.

BEHÖVER NI TRÄDGÅRDSHJÄLP?

Vi utför allt trädgårdsarbete och vår trädgårdsmästare utför häckklippning, beskärning av fruktträd och prydnadsträd, plantering och rensning av rabatter med omsorg om er trädgård. Vi är måna om vår miljö och använder i de flesta fall batteridrivna maskiner för häckklippning och trimning och givetvis även handkraft. De flesta av våra trädgårdsarbeten ger RUT-avdrag. Kontakta oss gärna via vårt formulär för förfrågningar om trädgårdstjänster och pris. Om ni undrar vilka vi är. Läs mer om oss.

Beskär dina äppelträd på vintern

Det finns en hel del som kan göras i trädgården även på vintern som exempelvis att beskära äppelträd så länge det inte blir minusgrader så är det en mycket bra tid. Så boka gärna in beskärning av dina äppelträd för vinterbeskärning.

 

Att boka in trädgårdstjänster på vinterhalvåret är en bra idé för att väntetiden är inte särskilt lång. 

Boka tjänst

trädgårdsskötsel

Skötsel av trädgårdar omfattar en hel del moment, såsom rensning av rabatter, kantskärning, lukning av grusgångar, räfsning av löv m.m. Vi kan utföra det löpande eller som engångsinsatser. Allt efter era önskemål och behov.

behöver ni hjälp med trädgårdsanläggning

Vill ni ha hjälp med hela tråden, från trädgårdsplanering till färdig trädgård så projekterar vi det. Vi markbereder och planterar allt från perenner till buskar och träd. Så långt det är möjligt gör vi arbetet med handkraft. Behöver vi ta hjälp av andra entreprenörer för större markarbeten så har vi bra kontakter och samarbeten.

beskärning av träd

beskärning av träd

Beskärningen utförs dels med omsorg om trädet, så att det kan utvecklas på bästa sätt, dels för att passa in i den miljö det växer i.
På vårvintern beskärs tåliga trädslag och buskar. Det enda som begränsar är att det inte får vara för många minusgrader. Fördelen vid denna tidpunkt är att det är lättare att se trädets grenverk. Äppelträd är lämpliga att beskära på vårvintern, liksom alléträd som ek, lind.
Vissa arter är känsliga och kan blöda, varför beskärning av dessa behöver göras under JAS – juli, augusti, september. Under denna tid tas känsliga arter som magnolia, lönn, kastanj, plommon, körsbär och avenbok.

Undrar ni över träden i er trädgård kontakta oss gärna.

 

häckklippning

formklippning

Att formklippa träd och buskar är ett kul och effektfullt sätt att skapa karaktär till trädgården. En bra lösning om man inte vill att vissa träd eller buskar ska bli för stora i den lilla trädgården samtidigt som man får ett karaktärsfullt objekt som skapar livsrum för många småfåglar.

Lämpligast är att göra detta under JAS.

 

häckklippning

Från mitten av juni drar det igång med klippning av häckar. Vissa kan behöva klippas igen senare på hösten.
Häckar är ett trevligt sätt att skapa rum eller avgränsningar i din trädgård.Boka gärna häckklippning i god tid då vi ofta har mycket att göra under denna period.

vinterbeskärning 

Det finns en hel del som kan göras i trädgården även på vårvintern. Det är en bra tid att beskära buskar och träd som inte är känsliga eller blöder. Beskärning av äppelträd eller alléträd som ek och lind passar ypperligt. Fördelen vid denna tidpunkt är att man lättare kan se trädets grenverk när det inte har någon lövskrud. Det enda som begränsar är att det inte får vara för många minusgrader. Så boka gärna in beskärning av dina äppleträd för vinterbeskärning.


Att bereda marken inför en plantering är också bra att göra tidigt, om vädret tillåter, så kan jorden sätta sig lite innan man planterar. Andra insatser som är möjliga är kantskärning av gräsmattor, lukning av grusgångar eller varför inte anlägga en ny grusgång i trädgården.

på våren är det bråda tider      

En vårstädning av trädgården är alltid uppfräschande.

Beskärning utförs fram till mitten av april då växterna börjar dra upp näring och förbereder sig för att slå ut.
Under våren kan man även förbereda och så ny gräsmatta eller bara gör en förbättring av befintligt gräs.
Från mitten av april börjar den löpande skötseln med gräsklippning och rensning av rabatter.

om sommaren klipps och rensas det

Nu växer allt så det knakar både det som vi vill ska växa men även ogräset. Det bästa är om rabatterna är fyllda av perenner som täcker jorden men det brukar alltid finnas lite ogräs som tittar fram. Håller man efter så minskar det jobbet och perennerna har möjlighet att breda ut sig. Gynnsamma somrar kan gräset växa ymnigt och behöva klippas nästan varje vecka.


Från mitten av juni och framåt brukar vara häckklippningens tid. Då har häckarna hunnit slå skott eller blommat över och börjar bli yviga.
I juli börjar beskärning av de träd och buskar som är lite känsliga och några exempel på sådana växter är magnolia, lönn, prunus, avenbok och kastanj. Dessa kan beskäras ända fram till oktober.

Fråga oss gärna om du har träd eller buskar som behöver beskäras. Vill man formklippa buskar eller träd så är det också en bra tid för detta. 

på hösten städar man lite lagom

Hösten är verkligen en bra tid för plantering och i Skåne kan man hålla på ända in i november. Träd som har börjat vintra in grävs upp på friland och planteras för att starta upp på våren på sin nya växtplats. Då hinner rötterna utvecklas innan sommaren och den torra perioden kommer. De flesta växter går utmärkt att plantera på hösten med några få undantag.
Även att markbereda och så nytt gräs passar väl på hösten. Då kan man utnyttja att det är milt och fuktigt då gräsfröna lättare gror.
I oktober börjar löven falla. Löven är mycket användbara och gynnsamma i din trädgård. De ger både näring och skydd mot vinterkylan till växterna. Faller de på gräsmattan är det bara att klippa så omvandlar maskar lövresterna till ny jord och energi till gräset. Faller väldigt mycket löv kan det vara nödvändigt att samla ihop med hjälp av en lövblåsare.
Lite höststädning brukar alltid kännas bra inför vintern men man ska städa lagom. Bäst är om man kan låta blomställningar sitta kvar på buskar och perenner. Det är både dekorativt men är även ett bra matförråd för småfåglarna under vintern.

Glimtar från trädgårdar

Ritningar, skisser, planteringar